Steendorp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Steendorp? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en je kunt er geld mee verdienen. Met de investering in zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van dalende kosten, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Gebruikmakend van onze vergelijker tref jij samengestelde raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Steendorp!

zonnepanelen installateur 9140
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Verantwoorde investering.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteTemse
Postcode91400
Gasverbruik23.820 kWh
Stroomverbruik kWh3504,51639785413 kWh
Gemiddelde energierekening€178,10

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Steendorp september 2023

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Temse. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Temse zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Steendorp
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4540), dan is het belastingvoordeel al gauw €563. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 5% rente. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (september 2023) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Steendorp fluctueren tussen de €4200 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2760 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Delta of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €690,00 (prijs september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Steendorp is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117307€3575 – €4300€380
2303013€5175 – €5700€650
3356015€6050 – €6100€800
4383016€6500 – €6600€890
5439020€6975 – €7200€1020
6511021€7600 – €7875€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Steendorp tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Steendorp is 3504,51639785413 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 panelen van 285 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder bestaan er dunne-film panelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Steendorp?

Voor de installatie van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-steendorp

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Steendorp vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan heb je zonder problemen een goede leverancier in je postcodegebied. Diverse aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan het tarief. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf het soort woning. Het genre dak (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Steendorp.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om certificering (bijvoorbeeld Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Steendorp op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Steendorp
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Steendorp een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!