Elversele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Elversele? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Op basis van de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze website doorzoek jij veelzijdige tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Elversele!

zonnepanelen installateur 9140
 • Lagere energiekost.
 • Goed voor het milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteTemse
Postcode91400
Gasverbruik23.810 kWh
Stroomverbruik kWh3504,20397923575 kWh
Gemiddelde energierekening€178,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Elversele september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Temse. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Temse kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Elversele
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4530), dan bedraagt het voordeel al snel €562. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Elversele variëren tussen de €4700 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert grofweg 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €687,50 (kosten september 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Elversele kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118806€3475 – €4275€410
2285012€5025 – €5700€600
3357015€5975 – €6275€775
4387017€6375 – €6825€900
5438020€7025 – €7250€1000
6505021€7700 – €8000€1110

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Overigens is een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Elversele vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elversele is 3504,20397923575 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pakweg 11 panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh zijn dat 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde huizenbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Elversele?

Voor het leggen van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elversele

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Elversele vergelijken? Door gebruik te maken van onderstaande tips zoek je in korte tijd een professionele vakman in de regio. Verscheidene bedrijven bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen het tarief. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Detailleer zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Elversele.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Aansluitend ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Elversele op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Elversele
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Elversele een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!