Lochristi

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Lochristi? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van krachtige zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be vind jij handige informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Lochristi!

zonnepanelen installateur 9080
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLochristi
Postcode90800
Gasverbruik22.310 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€170,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lochristi mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Lochristi. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Lochristi zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Lochristi
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4530), dan profiteer je al van een korting van zo’n €562. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000huishoudens hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Lochristi fluctueren tussen de €5000 en €6200 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa circa 2960 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Engie en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €740,00 (vergoeding mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Lochristi kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119607€3600 – €4450€390
2283013€5100 – €5725€525
3343014€5900 – €6275€800
4412018€6350 – €6850€900
5437019€7050 – €7300€970
6505023€7600 – €7875€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Lochristi vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lochristi is 3455 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2925 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee huizenbezitters bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Lochristi?

Puur voor PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lochristi

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Lochristi vergelijken? D.m.v. het advies hieronder vergelijk je zonder problemen een goede expert in je postcodegebied. Een aantal adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijs. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. De woning-categorie (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft jou dan relevant zonnepanelen advies in Lochristi.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van experts die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste prijs, maar let ook op de benodigde certificaten (denk aan CE-keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lochristi op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Lochristi
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lochristi aanvullend capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente