Oostnieuwkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Oostnieuwkerke? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Als gevolg van de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je praktische informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Oostnieuwkerke!

zonnepanelen installateur 8840
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteStaden
Postcode88400
Gasverbruik23.130 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€176,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oostnieuwkerke juni 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Staden. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Staden zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Oostnieuwkerke
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten zonder hoge lasten een lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4600), dan bedraagt het voordeel al snel €570. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Oostnieuwkerke liggen tussen de €4700 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen wekt op ongeveer 2890 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €722,50 (onkosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Oostnieuwkerke kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119506€3500 – €4350€430
2294013€5150 – €5725€525
3321015€6075 – €6025€725
4385016€6375 – €6625€900
5458019€7025 – €7175€970
6509023€7675 – €7925€1040

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Oostnieuwkerke check jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostnieuwkerke is 3565 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1825 kWh gaat het om 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Bijna alle woningbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Oostnieuwkerke?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostnieuwkerke

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Oostnieuwkerke vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten heb jij binnen enkele minuten een uitstekende aanbieder in de regio. De meeste monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Kijk goed naar vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer expliciet jouw woning. Het genre woning (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur levert jou dan ook toepasbaar zonnepanelen advies in Oostnieuwkerke.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar check ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Oostnieuwkerke op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Oostnieuwkerke
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostnieuwkerke een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!