Putte

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Putte? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij bruikbare tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Putte!

zonnepanelen installateur 2580
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Groene investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieAntwerpen
GemeentePutte
Postcode25800
Gasverbruik22.610 kWh
Stroomverbruik kWh3405 kWh
Gemiddelde energierekening€170,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Putte juni 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Putte. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Putte bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Putte
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4580), dan profiteer je al van een korting van zo’n €568. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Putte liggen tussen om en nabij de €5200 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor circa 2950 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Budget Energie of Powerpeers betaal je al snel €737,50 (vergoeding juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Putte bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120407€3500 – €4350€440
2290013€5300 – €5750€575
3344014€5975 – €6225€700
4419016€6400 – €6800€910
5445020€7050 – €7300€1010
6488021€7575 – €8075€1070

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Putte check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Putte bedraagt 3405 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh gaan we uit van 11, en voor 3975 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. De doorsnee woningbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Putte?

Voor zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-putte

Plaatsen in de regio:


Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Putte vergelijken? Middels het advies hieronder zoek je zonder problemen een goede vakspecialist in je woonplaats. Veel adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf duidelijk het huis. Het genre huis (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De specialist voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Putte.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van installateurs uit de omgeving. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op certificering (bijv. CE-keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Putte op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Putte
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Putte verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente