Kontich

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Kontich? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je waardevolle toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Kontich!

zonnepanelen installateur 2550
 • Snelle terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieAntwerpen
GemeenteKontich
Postcode25500
Gasverbruik22.580 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€170,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kontich mei 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Kontich. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Kontich zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Kontich
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een groene lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4550), dan pak je al snel €564. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Kontich fluctueren tussen de €4600 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen wekt op ongeveer 2920 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €730,00 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Kontich kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120906€3650 – €4425€390
2303012€5150 – €5825€675
3322015€5950 – €6150€725
4413018€6550 – €6725€950
5434020€6900 – €7150€1000
6515022€7625 – €7875€1080

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Kontich tref je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kontich bedraagt 3390 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 11 panelen van 290 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2950 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De meeste bewoners prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Kontich?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kontich

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Kontich vergelijken? Middels tips van onze adviseurs heb jij vandaag nog een uitmuntende installateur in je postcodegebied. Het merendeel van de installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar het tarief. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Schets de eigenschappen van de woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Kontich.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Als laatste ontvangt u ook de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit de omgeving. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er ontwikkelen verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kontich op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Kontich
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Kontich een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente