Heikruis

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Heikruis? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en hebben een prima rendement. Met een zonnepanelen-installatie kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door zonnepanelenvoordeel.be bekijk je actuele aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Heikruis!

zonnepanelen installateur 1670
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeentePepingen
Postcode16700
Gasverbruik21.210 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€162,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Heikruis mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Pepingen. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Pepingen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Heikruis
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren tegen een lage rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4680), dan is het voordeel al snel €580. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement kan je vergelijken met 6 procent rente. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Heikruis komen doorgaans uit tussen de €4900 en €6200 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op om en nabij 3010 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en NLE betaal je daarvoor zo’n €752,50 (vergoeding mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Heikruis kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118606€3550 – €4250€410
2310012€5075 – €5875€575
3326015€5975 – €6250€800
4411016€6550 – €6775€920
5435020€7100 – €7175€990
6511023€7600 – €7950€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Heikruis zie je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heikruis bedraagt 3305 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. De meeste woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Heikruis?

Voor het leggen van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heikruis

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Heikruis vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan vergelijk je snel en eenvoudig een erkende monteur in de buurt. Diverse aanbieders bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het type woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Heikruis.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Vervolgens verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit de buurt. Pas op voor alleen het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Heikruis op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Heikruis
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Heikruis een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!