Dworp

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Dworp? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en men kan er flink door besparen. Door het zonnepanelen-systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van onze tool bekijk je uitgebreide adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Dworp!

zonnepanelen installateur 1653
 • Lagere energierekening.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBeersel
Postcode16530
Gasverbruik21.180 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€169,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Dworp mei 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Beersel. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Beersel is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Dworp
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4650), dan is het voordeel al snel €576. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Dworp liggen tussen om en nabij de €4400 en €6700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in ongeveer 2980 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €745,00 (prijs mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Dworp bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117008€3700 – €4275€420
2308013€5050 – €5700€675
3358016€5950 – €6100€850
4398016€6425 – €6750€930
5463019€7075 – €7275€960
6490022€7550 – €7825€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Dworp ontdek jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dworp bedraagt 3590 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh gaan we uit van 7, voor 2950 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Dworp?

Puur voor zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dworp

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Dworp vergelijken? Via onderstaande tips vind jij moeiteloos een professionele vakspecialist in de buurt. Verscheidene bedrijven hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer duidelijk de woning. Het type dak (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Dworp.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Op die manier komen we erachter hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (zoals IEC keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dworp op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Dworp
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Dworp aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!