Alsemberg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Alsemberg? Zonnepanelen zijn duurzaam en hebben een prima rendement. Middels zonnepanelen bij je huis wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door o.a. dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door onze website doorzoek jij accurate informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Alsemberg!

zonnepanelen installateur 1652
 • Lagere energiekost.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteBeersel
Postcode16520
Gasverbruik21.170 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€168,87

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Alsemberg mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Beersel. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Beersel kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Alsemberg
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten zonder hoge lasten een speciale lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4640), dan is het voordeel al snel €575. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 6 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al ruim honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Alsemberg schommelen tussen de €5400 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa om en nabij 2970 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Budget Energie en Nuon betaal je al snel €742,50 (tarieven mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Alsemberg kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf ontdek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118008€3600 – €4275€380
2273013€5275 – €5775€625
3356015€6075 – €6125€875
4384016€6550 – €6850€920
5453019€7100 – €7175€1020
6510021€7400 – €7825€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Alsemberg vind jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Alsemberg bedraagt 3585 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3850 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste mensen prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn breed inzetbaar. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Alsemberg?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-alsemberg

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Alsemberg vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan kies jij vandaag nog een professionele leverancier in je woonplaats. Sommige bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf het soort woning. Het type huis (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige geeft dan relevant zonnepanelen advies in Alsemberg.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn naam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Daarna versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook de benodigde certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Alsemberg op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Alsemberg
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Alsemberg verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!