Elingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Elingen? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Gebruikmakend van zonnepanelen bij je huis wek je zelf energie op uit de zon. Dankzij dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels onze vergelijker tref jij omvangrijke info over zonnepanelen kopen in Elingen!

zonnepanelen installateur 1671
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieubewuste keuze.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieVlaams Brabant
GemeentePepingen
Postcode16710
Gasverbruik21.220 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€162,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Elingen mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je wat de regels zijn in de gemeente Pepingen. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Pepingen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Elingen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4690), dan is het voordeel al snel €581. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 6% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al ruim tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Elingen liggen tussen om en nabij de €4100 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in zo’n 3020 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €755,00 (tarieven mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Elingen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117908€3625 – €4475€400
2298012€5050 – €5775€650
3348016€5975 – €6175€700
4404018€6325 – €6775€920
5469020€7050 – €7150€990
6484021€7675 – €8075€1100

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Elingen tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elingen bedraagt 3310 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. De doorsnee woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type panelen vallen veel minder op. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Elingen?

Voor het laten leggen van panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elingen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Elingen vergelijken? Door middel van onderstaande tips zoek jij snel en eenvoudig een uitstekende installateur in de buurt. Diverse leveranciers bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer zo specifiek mogelijk de woning. De dak-categorie (plat of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Elingen.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: achternaam, voornaam, telefoonnummer en het emailadres. Zo weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Vervolgens versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit uw regio. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Elingen op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Elingen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Elingen aanvullend capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!