Overijse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Overijse? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Op basis van deze website tref jij toepasbare toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Overijse!

zonnepanelen installateur 3090
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOverijse
Postcode30900
Gasverbruik21.940 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€167,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Overijse juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Overijse. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Overijse bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Overijse
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4660), dan is het belastingvoordeel al gauw €578. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Overijse zitten vaak tussen de €4700 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in pakweg 3100 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en/of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €775,00 (tarief juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Overijse bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119806€3500 – €4425€420
2307013€5275 – €5600€550
3349016€6100 – €6225€850
4400016€6325 – €6825€900
5455019€7000 – €7150€970
6510023€7475 – €8025€1080

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Overijse vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Overijse is 3370 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3825 kWh gaat het om 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De meeste huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Overijse?

Bij het installeren van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-overijse

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Overijse vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan vergelijk je vandaag nog een betrouwbare vakspecialist in jouw streek. Sommige adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer de karakteristieken van het huis. De woning-categorie (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Overijse.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om naam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvang je een offerte op maat van experts uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar vraag ook om certificering (denk aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Overijse op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Overijse
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Overijse een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!