Otrange

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Otrange? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Door de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels onze website lees jij samengestelde informatie over zonnepanelen kopen in Otrange!

zonnepanelen installateur 4360
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLuik
GemeenteOreye
Postcode43600
Gasverbruik22.540 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€174,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Otrange juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Oreye. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Oreye zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Otrange
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4760), dan pak je al snel €590. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim 500.000investeerders hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Otrange schommelen tussen de €4200 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in genereert circa 3010 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €752,50 (tarief juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Otrange is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119506€3575 – €4200€420
2280013€5175 – €5725€550
3332014€6025 – €6075€725
4390016€6300 – €6650€900
5466020€7075 – €7150€970
6519022€7700 – €7925€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Otrange bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Otrange is 3570 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 12 panelen van 290 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2850 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee investeerders verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Otrange?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-otrange

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Otrange vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan vergelijk jij vandaag nog een uitmuntende vakspecialist in je woonplaats. Verscheidene bedrijven hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Detailleer de aard van het huis. De woning-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Otrange.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn naam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Dan weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien ontvangt u ook de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van experts uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Recyclage) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Otrange op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Otrange
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Otrange een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!