Sint-Martens-Leerne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sint-Martens-Leerne? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Als gevolg van dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be lees je omvangrijke aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Sint-Martens-Leerne!

zonnepanelen installateur 9800
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Duurzame investering.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.470 kWh
Stroomverbruik kWh3556,06546988663 kWh
Gemiddelde energierekening€169,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Martens-Leerne september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Deinze. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Deinze kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sint-Martens-Leerne
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4690), dan pak je al snel €581. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen soort vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Sint-Martens-Leerne komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in ongeveer 2770 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (tarief september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Sint-Martens-Leerne kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117508€3475 – €4475€400
2304013€5050 – €5900€600
3328014€6075 – €6100€775
4386018€6425 – €6775€880
5462020€7075 – €7225€960
6509023€7525 – €7950€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Martens-Leerne bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Martens-Leerne is 3556,06546988663 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 10 panelen van 280 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1825 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2825 kWh gaan we uit van 11, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan de helft van de klanten installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Sint-Martens-Leerne?

Voor het leggen van panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-martens-leerne

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sint-Martens-Leerne vergelijken? Via de uitleg die hierna komt kies jij moeiteloos een uitstekende monteur in de buurt. Een aantal aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk de woning. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn essentieel. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Sint-Martens-Leerne.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Hierdoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar vraag ook om relevante keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Martens-Leerne op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Sint-Martens-Leerne
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Martens-Leerne een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!