Petegem-Aan-De-Leie

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Petegem-Aan-De-Leie? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Gezien de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij veelzijdige gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Petegem-Aan-De-Leie!

zonnepanelen installateur 9800
 • Lagere energiekost.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.460 kWh
Stroomverbruik kWh3555,75305126825 kWh
Gemiddelde energierekening€169,42

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Petegem-Aan-De-Leie september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Deinze. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Deinze zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Petegem-Aan-De-Leie
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4680), dan loopt het voordeel al gauw op tot €580. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Petegem-Aan-De-Leie komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in zo’n 2760 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €690,00 (kosten september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Petegem-Aan-De-Leie kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117106€3525 – €4500€440
2307012€5275 – €5725€525
3349016€6000 – €6050€775
4415017€6350 – €6825€950
5433020€6925 – €7125€1030
6502023€7575 – €8200€1110

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Petegem-Aan-De-Leie tref je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Petegem-Aan-De-Leie bedraagt 3555,75305126825 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1875 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. Bijna alle bewoners installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Petegem-Aan-De-Leie?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-petegem-aan-de-leie

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Petegem-Aan-De-Leie vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs heb jij moeiteloos een betrouwbare specialist in je postcodegebied. De meeste installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets het soort woning. Het soort dak (schuin & plat) en de ligging van het dak zijn relevant. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Petegem-Aan-De-Leie.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: je voor- en achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Petegem-Aan-De-Leie op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Petegem-Aan-De-Leie
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Petegem-Aan-De-Leie een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!