Meigem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Meigem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Middels zonnepanelen op het dak kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij praktische tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Meigem!

zonnepanelen installateur 9800
 • Lagere energierekening.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteDeinze
Postcode98000
Gasverbruik21.450 kWh
Stroomverbruik kWh3555,44063264987 kWh
Gemiddelde energierekening€169,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Meigem april 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Deinze. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Deinze is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Meigem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4670), dan is jouw winst al gauw €579. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huishoudens hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Meigem liggen tussen om en nabij de €5100 en €5500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta of Oxxio betaal je al snel €687,50 (vergoeding april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Meigem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120207€3675 – €4225€410
2283011€5175 – €5875€600
3355016€5950 – €6250€775
4402018€6500 – €6750€900
5452020€7000 – €7300€1020
6498023€7400 – €8075€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Meigem ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meigem is 3555,44063264987 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1925 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2950 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3850 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De doorsnee consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Meigem?

Voor de installatie van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meigem

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Meigem vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt vind jij moeiteloos een uitmuntende monteur in de buurt. Tal van aanbieders bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Detailleer de karakteristieken van het huis. Het genre huis (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur voorziet jou dan van relevant zonnepanelen advies in Meigem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar let ook op certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meigem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Meigem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Meigem aanvullend capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!