Hamme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Hamme? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. D.m.v. een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Ten gevolg van gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker check je handige aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Hamme!

zonnepanelen installateur 1785
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteMerchtem
Postcode17850
Gasverbruik21.490 kWh
Stroomverbruik kWh3445 kWh
Gemiddelde energierekening€167,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hamme mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Merchtem. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Merchtem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Hamme
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4960), dan is jouw winst al gauw €615. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Hamme schommelen tussen de €5100 en €5700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op pakweg 2880 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €720,00 (prijspeil mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Hamme kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118306€3500 – €4225€380
2272012€5100 – €5800€525
3335016€5925 – €6025€775
4388016€6300 – €6700€950
5469020€7100 – €7175€1030
6509023€7400 – €8050€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Hamme vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hamme bedraagt 3445 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2900 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Hamme?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hamme

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Hamme vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt kies jij zonder problemen een erkende monteur in de regio. Verscheidene bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de prijzen. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf duidelijk het huis. Het soort woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Hamme.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft achternaam, voornaam, tel. nr. en het mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes vergelijken

  In een week volgt er een transparante offerte van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (bijv. Recyclage, CE-keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hamme op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Hamme
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hamme een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!