Pamel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Pamel? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en fiscaal aantrekkelijk. Met een zonnepanelen-installatie wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Via de zonnepanelen-vergelijker lees jij actuele info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Pamel!

zonnepanelen installateur 1760
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteRoosdaal
Postcode17600
Gasverbruik21.450 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€166,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Pamel mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Roosdaal. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Roosdaal is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Pamel
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4920), dan is jouw winst al gauw €610. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Pamel liggen tussen de €4100 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen genereert om en nabij 2840 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Engie en Pure Energie betaal je al snel €710,00 (prijs mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Pamel kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3650 – €4275€440
2295011€5025 – €5900€575
3360016€6100 – €6050€750
4381016€6525 – €6825€920
5442019€6900 – €7300€1020
6505023€7600 – €8100€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Pamel achterhaal je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Pamel bedraagt 3425 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 11 panelen van 300 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1850 kWh zijn dat er circa 8, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee huizenbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Pamel?

Voor de installatie van panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-pamel

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Pamel vergelijken? Geholpen door onderstaande tips heb je binnen enkele minuten een betrouwbare expert in de regio. Tal van aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf het type huis. Het soort dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Pamel.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en een e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (zoals IEC keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Pamel op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Pamel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Pamel verplichte kost – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!