Brussegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Brussegem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. D.m.v. het zonnepanelen-systeem kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van onze tool tref jij waardevolle informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Brussegem!

zonnepanelen installateur 1785
 • Lagere energierekening.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteMerchtem
Postcode17850
Gasverbruik21.480 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€166,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Brussegem mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Merchtem. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Merchtem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Brussegem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4950), dan is het belastingvoordeel al gauw €614. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Brussegem liggen tussen om en nabij de €5100 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Nuon betaal je daarvoor zo’n €717,50 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Brussegem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120608€3525 – €4375€420
2283011€5150 – €5600€500
3320014€6025 – €6250€700
4398017€6325 – €6750€930
5434019€7075 – €7125€970
6507022€7400 – €8125€1040

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Brussegem lees jij of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Brussegem is 3440 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 10 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de klanten prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Brussegem?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-brussegem

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Brussegem vergelijken? Dankzij het advies hieronder tref je vandaag nog een betrouwbare vakman in je postcodegebied. Een aantal aanbieders hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Specificeer de karakteristieken van het huis. Het soort dak (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman biedt zo erkend zonnepanelen advies in Brussegem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de regio. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar kijk goed naar certificering (bijvoorbeeld VDE keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Brussegem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Brussegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Brussegem een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!