Rekkem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Rekkem? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wek je jouw eigen duurzame stroom op. Vanwege gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met deze pagina ontdek je samengestelde informatie die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Rekkem!

zonnepanelen installateur 8930
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Duurzame investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMenen
Postcode89300
Gasverbruik23.350 kWh
Stroomverbruik kWh3489,83272279032 kWh
Gemiddelde energierekening€175,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Rekkem juli 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Menen. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Menen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Rekkem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4820), dan is het belastingvoordeel al gauw €598. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Rekkem fluctueren tussen de €4000 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen genereert grofweg 2700 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en Qurrent betaal je al snel €675,00 (kosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Rekkem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120607€3450 – €4300€410
2290012€5075 – €5650€550
3360015€5900 – €6100€825
4385016€6400 – €6850€910
5450019€6950 – €7200€1020
6489022€7575 – €7975€1040

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Rekkem zie je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rekkem is 3489,83272279032 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 2000 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3800 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De doorsnee huizenbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Rekkem?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rekkem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Rekkem vergelijken? Dankzij de uitleg die hierna komt vind je in enkele stappen een deskundige aanbieder in jouw omgeving. De meeste leveranciers bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke vraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer zo concreet mogelijk de woning. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Rekkem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, tel. nr. en het mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rekkem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Rekkem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Rekkem een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!