Meerhout

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Meerhout? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be tref je actuele informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Meerhout!

zonnepanelen installateur 2450
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieAntwerpen
GemeenteMeerhout
Postcode24500
Gasverbruik22.480 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€168,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Meerhout juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Meerhout. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Meerhout is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Meerhout
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten erg goedkoop een speciale lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4450), dan is het belastingvoordeel al gauw €552. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Meerhout fluctueren tussen de €4700 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op grofweg 2820 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Nuon betaal je al snel €705,00 (prijspeil juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Meerhout kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118306€3625 – €4225€420
2297012€5275 – €5800€625
3331015€6025 – €6150€750
4387017€6475 – €6625€910
5451020€7100 – €7150€1030
6517021€7425 – €8125€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Meerhout zie je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meerhout bedraagt 3340 kWh. Je hebt dus nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3950 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan de helft van de klanten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Meerhout?

Voor het leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meerhout

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Meerhout vergelijken? Dankzij onze stappenplan kies jij in een zeer korte periode een professionele monteur in jouw omgeving. De meeste leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets de karakteristieken van de woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Meerhout.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten we hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om de benodigde certificaten (denk aan CE-keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Meerhout op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Meerhout
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Meerhout een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!