Ravels

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Ravels? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en een goede investering. Met zonnepanelen bij je huis wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Via onze vergelijker ontdek jij praktische adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Ravels!

zonnepanelen installateur 2380
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Lange levensduur.

ProvincieAntwerpen
GemeenteRavels
Postcode23800
Gasverbruik22.420 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€167,89

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ravels mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Ravels. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Ravels zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Ravels
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4390), dan is het belastingvoordeel al gauw €544. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ravels liggen tussen de €4400 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op plusminus 2760 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €690,00 (tarieven mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Ravels kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117907€3625 – €4200€400
2285013€5075 – €5650€600
3325014€6025 – €6075€825
4395017€6550 – €6750€930
5437020€7075 – €7125€980
6481022€7600 – €8000€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Ravels achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ravels is 3310 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 10 panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1900 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3950 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Bijna alle consumenten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Ravels?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ravels

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Ravels vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt vergelijk je in korte tijd een deskundige leverancier in je woonplaats. Verschillende bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk expliciet het huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Ravels.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de regio. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar let ook op certificering (voorbeelden zijn IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ravels op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Ravels
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ravels een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente