Marche-En-Famenne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Marche-En-Famenne? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van onze tool bekijk je veelzijdige raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Marche-En-Famenne!

zonnepanelen installateur 6900
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLuxemburg
GemeenteMarche-En-Famenne
Postcode69000
Gasverbruik21.520 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€165,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Marche-En-Famenne juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Marche-En-Famenne. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Marche-En-Famenne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Marche-En-Famenne
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4490), dan is het voordeel al snel €557. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000huizen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Marche-En-Famenne schommelen tussen de €5000 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in pakweg 2990 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Delta en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €747,50 (kosten juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Marche-En-Famenne kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117708€3500 – €4375€430
2293012€5075 – €5650€525
3320014€5950 – €6200€875
4388016€6400 – €6750€950
5440019€7025 – €7175€990
6506023€7525 – €8100€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Marche-En-Famenne zie je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Marche-En-Famenne is 3360 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2900 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3900 kWh zijn dat 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Veel mensen prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Marche-En-Famenne?

Puur voor panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-marche-en-famenne

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Marche-En-Famenne vergelijken? Met behulp van het advies hieronder vergelijk je in een zeer korte periode een deskundige vakspecialist in je woonplaats. Veel specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets het soort huis. Het type woning (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Marche-En-Famenne.

 4. Vul contactgegevens in

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: naam, het 06-nummer, en e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 7 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op certificering (voorbeelden zijn Recyclage, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Marche-En-Famenne op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Marche-En-Famenne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Marche-En-Famenne aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente