Roy

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Roy? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en heb je razendsnel terugverdiend. Met thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij accurate toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Roy!

zonnepanelen installateur 6900
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Lange levensduur.

ProvincieLuxemburg
GemeenteMarche-En-Famenne
Postcode69000
Gasverbruik21.120 kWh
Stroomverbruik kWh3460 kWh
Gemiddelde energierekening€165,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Roy juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Marche-En-Famenne. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Marche-En-Famenne zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Roy
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten extra voordelig een groene lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4840), dan profiteer je al van een korting van zo’n €600. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met 5 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Roy liggen tussen om en nabij de €5300 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op grofweg 2930 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Essent en/of Qurrent betaal je al snel €732,50 (vergoeding juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Roy kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120807€3525 – €4250€420
2276012€5225 – €5775€600
3337015€5950 – €6225€800
4400018€6425 – €6775€880
5456019€7075 – €7250€980
6491021€7675 – €7925€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Roy tref jij of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Roy bedraagt 3460 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 11 panelen van 280 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh moet je rekenen op 7, voor 2875 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. Bijna alle consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Roy?

Puur voor panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-roy

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Roy vergelijken? Met behulp van onderstaande tips tref je zonder problemen een erkende installateur in je woonplaats. Diverse installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort huis (schuin & plat) en de ligging van het dak zijn essentieel. Kies vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Roy.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Roy op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Roy
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Roy een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!