On

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in On? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Vanwege dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door onze vergelijker lees jij veelzijdige adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in On!

zonnepanelen installateur 6900
 • Lagere energierekening.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieLuxemburg
GemeenteMarche-En-Famenne
Postcode69000
Gasverbruik21.110 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€165,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in On oktober 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be check je hoe het ervoor staat in de gemeente Marche-En-Famenne. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Marche-En-Famenne bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis On
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren heel voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4830), dan profiteer je al van een korting van zo’n €599. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno oktober 2023. Het rendement kan je vergelijken met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al ruim honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in On liggen tussen om en nabij de €4200 en €6000, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2920 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en Powerpeers betaal je hiervoor wel €730,00 (tarief oktober 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in On kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120806€3600 – €4425€400
2294012€5125 – €5725€575
3351014€6000 – €6075€825
4409016€6375 – €6750€890
5468020€7050 – €7250€990
6514022€7550 – €7925€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck On achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in On bedraagt 3455 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens vind je dunne-film panelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in On?

Voor het plaatsen van panelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-on

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in On vergelijken? Door tips van onze adviseurs vergelijk jij snel en eenvoudig een erkende leverancier in jouw omgeving. De meeste specialisten beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf expliciet het huis. Het genre dak (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in On.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op basis daarvan is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Aansluitend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar eventuele keurmerken (zoals TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, Recyclage) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in On op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief On
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in On een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!