Waha

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Waha? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Geholpen door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Gebruikmakend van onze website lees je toepasbare tips aangaande zonnepanelen kopen in Waha!

zonnepanelen installateur 6900
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieLuxemburg
GemeenteMarche-En-Famenne
Postcode69000
Gasverbruik21.130 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€166,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Waha september 2023

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Marche-En-Famenne. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Marche-En-Famenne kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Waha
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4850), dan is jouw winst al gauw €601. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. In ruil ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Waha komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op grofweg 2940 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie en/of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €735,00 (kosten september 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Waha kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119406€3550 – €4375€400
2283013€5225 – €5825€525
3336014€5950 – €6275€700
4391018€6500 – €6625€950
5456020€6925 – €7275€1020
6498023€7475 – €8050€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Waha bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waha bedraagt 3465 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh gaan we uit van 7, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 4000 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. De gemiddelde huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Waha?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waha

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Waha vergelijken? Door de uitleg die hierna komt heb je in een zeer korte periode een goede vakspecialist in je postcodegebied. De meeste adviseurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer het type huis. De huis-categorie (plat & schuin) en de ligging van het dak zijn essentieel. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf biedt zo actueel zonnepanelen advies in Waha.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Hierdoor is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Als laatste krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (bijvoorbeeld CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Waha op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Waha
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Waha een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!