Etikhove

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Etikhove? Zonnepanelen zijn duurzaam en goed voor de portemonnee. Door krachtige zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij onze vergelijker bekijk jij bruikbare details die helpen bij zonnepanelen kopen in Etikhove!

zonnepanelen installateur 9680
 • Lagere energierekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMaarkedal
Postcode96800
Gasverbruik21.090 kWh
Stroomverbruik kWh3544,19356238823 kWh
Gemiddelde energierekening€167,62

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Etikhove juli 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Maarkedal. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Maarkedal bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Etikhove
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een groene lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4310), dan loopt het voordeel al gauw op tot €534. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een 4 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Etikhove variëren tussen de €4500 en €5700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen genereert grofweg 2800 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €700,00 (prijspeil juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Etikhove is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel check je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119206€3675 – €4400€430
2271012€5025 – €5825€650
3341016€5900 – €6100€750
4393018€6475 – €6650€950
5450019€7100 – €7150€1010
6498021€7450 – €8000€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Etikhove bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Etikhove bedraagt 3544,19356238823 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2975 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Veel mensen installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Etikhove?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-etikhove

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Etikhove vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten kies jij vandaag nog een uitmuntende aanbieder in jouw streek. Verscheidene aanbieders beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf de eigenschappen van de woning. De huis-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Etikhove.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Zo is het helder hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Etikhove op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Etikhove
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Etikhove een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!