Schorisse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Schorisse? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en winstgevend. D.m.v. de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van deze pagina bekijk je actuele aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Schorisse!

zonnepanelen installateur 9688
 • Structureel lagere energiekost.
 • Goed voor het milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMaarkedal
Postcode96880
Gasverbruik21.120 kWh
Stroomverbruik kWh3545,13081824337 kWh
Gemiddelde energierekening€167,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Schorisse september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees jij de spelregels in de gemeente Maarkedal. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Maarkedal kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Schorisse
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4340), dan is jouw winst al gauw €538. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim 500.000huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Schorisse schommelen tussen de €4800 en €6700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in circa 2830 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent en Nuon betaal je al snel €707,50 (vergoeding september 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Schorisse bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119306€3475 – €4475€420
2296011€5050 – €5850€675
3320016€5950 – €6175€775
4394016€6450 – €6850€950
5451020€6975 – €7125€960
6497021€7500 – €8175€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Schorisse check je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schorisse is 3545,13081824337 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Veel mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Tevens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Schorisse?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schorisse

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Schorisse vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten heb je binnen enkele minuten een goede installateur in jouw eigen buurt. De meeste leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk het soort huis. Het type dak (plat + schuin) en de focus-richting van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Schorisse.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Zo komen we erachter hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar let ook op relevante keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Schorisse op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Schorisse
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Schorisse aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!