Maarke-Kerkem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Maarke-Kerkem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van zonnepanelen op jouw woning wek je zelf schone energie op. Wegens de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via onze website doorzoek je toepasbare tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Maarke-Kerkem!

zonnepanelen installateur 9680
 • Direct lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMaarkedal
Postcode96800
Gasverbruik21.100 kWh
Stroomverbruik kWh3544,50598100661 kWh
Gemiddelde energierekening€167,67

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Maarke-Kerkem december 2023

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Maarkedal. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Maarkedal zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Maarke-Kerkem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4320), dan is het belastingvoordeel al gauw €536. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Maarke-Kerkem komen doorgaans uit tussen de €4900 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen draait uit op plusminus 2810 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €702,50 (onkosten december 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Maarke-Kerkem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120308€3600 – €4350€420
2289011€5200 – €5800€675
3356014€5950 – €6100€800
4404017€6375 – €6850€880
5432019€7050 – €7175€980
6516021€7575 – €7850€1090

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Maarke-Kerkem achterhaal jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Maarke-Kerkem bedraagt 3544,50598100661 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pak ‘m beet 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1800 kWh zijn dat er 8, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3975 kWh zijn dat 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De meeste consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Maarke-Kerkem?

Puur voor panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-maarke-kerkem

Installateur zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Maarke-Kerkem vergelijken? Met behulp van het advies hieronder vind je in een zeer korte periode een goede expert in de regio. Veel specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer het type huis. Het soort huis (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn daarin van belang. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Maarke-Kerkem.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de regio. Kijk verder dan de laagste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (bijv. Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Maarke-Kerkem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Maarke-Kerkem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Maarke-Kerkem een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!