Houthalen-Helchteren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Houthalen-Helchteren? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Wat is het rendement na 10 jaar? Gebruikmakend van onze vergelijker ontdek je accurate info over zonnepanelen kopen in Houthalen-Helchteren!

zonnepanelen installateur 3530
 • Lagere energielasten.
 • Goed voor het milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLimburg
GemeenteHouthalen-Helchteren
Postcode35300
Gasverbruik22.890 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€175,14

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Houthalen-Helchteren mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Houthalen-Helchteren. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Houthalen-Helchteren zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Houthalen-Helchteren
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een speciaal type lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4860), dan is jouw winst al gauw €602. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Houthalen-Helchteren fluctueren tussen de €4100 en €6000 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in genereert zo’n 2820 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Engie of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €705,00 (kosten mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Houthalen-Helchteren kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117608€3550 – €4475€400
2271013€5300 – €5775€650
3331014€5925 – €6075€825
4411016€6300 – €6750€890
5453020€6900 – €7125€1000
6486021€7600 – €8050€1060

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Houthalen-Helchteren vind je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houthalen-Helchteren is 3545 kWh. Dit staat voor omstreeks 11 panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2900 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3800 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee huizenbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Houthalen-Helchteren?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houthalen-helchteren

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Houthalen-Helchteren vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan vind jij zonder problemen een deskundige expert in de regio. Een aantal specialisten beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de eigenschappen van de woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Houthalen-Helchteren.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  In een week ontvang je een offerte op maat van experts uit de omgeving. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar let ook op relevante keurmerken (zoals bijv. Recyclage, CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Houthalen-Helchteren op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Houthalen-Helchteren
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Houthalen-Helchteren een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente