Meldert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Meldert? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Omwille van de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij omvangrijke raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Meldert!

zonnepanelen installateur 3560
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Groene investering.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • BTW terugvragen.

ProvincieLimburg
GemeenteLummen
Postcode35600
Gasverbruik23.830 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€176,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Meldert mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Lummen. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Lummen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Meldert
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€5050), dan pak je al snel €626. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met 5 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Meldert fluctueren tussen de €4400 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op pak ‘m beet 2760 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco en Vandebron betaal je hiervoor wel €690,00 (prijspeil mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Meldert is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna doorzoek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120807€3475 – €4225€430
2276013€5125 – €5900€650
3350015€5900 – €6275€750
4400016€6375 – €6800€920
5462020€6900 – €7275€1010
6520021€7400 – €8175€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Meldert achterhaal jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meldert is 3415 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 4000 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee mensen installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Meldert?

Voor PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meldert

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Meldert vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten vind je in korte tijd een goede monteur in jouw streek. Sommige aanbieders hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de kosten. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk expliciet het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Kies tevens de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige voorziet jou dan van goedzonnepanelen advies in Meldert.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten we hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van installateurs uit de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (denk aan CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Meldert op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Meldert
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Meldert een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!