Halen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Halen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Door gebruik te maken van de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Dankzij de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van deze pagina ontdek je bruikbare aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Halen!

zonnepanelen installateur 3545
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLimburg
GemeenteHalen
Postcode35450
Gasverbruik22.910 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€175,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Halen juni 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk jij de spelregels in de gemeente Halen. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Halen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Halen
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor consumenten tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4880), dan is het voordeel al snel €605. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Halen zitten vaak tussen de €5200 en €5900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor zo’n 2840 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Oxxio betaal je al snel €710,00 (kosten juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Halen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120908€3600 – €4200€390
2286012€5175 – €5775€525
3339015€5900 – €6275€850
4419018€6325 – €6775€940
5451020€7025 – €7275€960
6507022€7425 – €8100€1100

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Halen bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Halen bedraagt 3555 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 12 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1950 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh gaat het om 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Veel woningbezitters bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Halen?

Voor panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-halen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Halen vergelijken? Op basis van onderstaande tips tref je vandaag nog een uitstekende monteur in je woonplaats. Een aantal specialisten hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. Het soort dak (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige biedt zo goedzonnepanelen advies in Halen.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar let ook op certificaten en keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Halen op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Halen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Halen een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente