Eksaarde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Eksaarde? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Met innovatieve zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Gezien de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van onze tool lees jij omvangrijke tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Eksaarde!

zonnepanelen installateur 9160
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Los van de energieleverancier.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLokeren
Postcode91600
Gasverbruik23.870 kWh
Stroomverbruik kWh3506,07849094602 kWh
Gemiddelde energierekening€178,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Eksaarde april 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Lokeren. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Lokeren zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Eksaarde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een gunstige rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4590), dan bedraagt het voordeel al snel €569. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Eksaarde schommelen tussen de €4000 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor om en nabij 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en/of Nuon betaal je daarvoor zo’n €702,50 (kosten april 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Eksaarde bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119108€3400 – €4425€440
2277012€5075 – €5775€500
3352016€6100 – €6100€725
4388016€6325 – €6675€950
5435019€7075 – €7175€990
6492023€7400 – €8150€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Eksaarde bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Eksaarde bedraagt 3506,07849094602 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De meeste huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Eksaarde?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-eksaarde

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Eksaarde vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs vind jij moeiteloos een betrouwbare monteur in de buurt. De meeste bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf duidelijk de woning. De huis-categorie (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn goede voorbeelden. Kies daarna een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Eksaarde.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft je voor- en achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Vandaar weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de regio. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op relevante keurmerken (bijv. IEC keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Eksaarde op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Eksaarde
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Eksaarde een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!