Daknam

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Daknam? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en leveren ook nog eens euro’s op. Door een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je actuele tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Daknam!

zonnepanelen installateur 9160
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Groene investering.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLokeren
Postcode91600
Gasverbruik23.860 kWh
Stroomverbruik kWh3505,76607232764 kWh
Gemiddelde energierekening€178,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Daknam juli 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Lokeren. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Lokeren kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Daknam
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4580), dan profiteer je al van een korting van zo’n €568. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met 4 procent rente. Niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juli 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Daknam zitten vaak tussen de €4400 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert pak ‘m beet 2800 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €700,00 (prijspeil juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Daknam bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf lees jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117307€3400 – €4425€420
2280011€5025 – €5900€500
3323015€6100 – €6100€850
4403016€6500 – €6850€890
5450020€7100 – €7250€980
6484022€7475 – €8025€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Daknam vind je of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Daknam bedraagt 3505,76607232764 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 panelen gewenst, voor 1925 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3825 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de klanten verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Daknam?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-daknam

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Daknam vergelijken? Middels het advies hieronder tref jij vandaag nog een deskundige aanbieder in je postcodegebied. Veel leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer expliciet het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Daknam.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op certificering (bijv. CE-keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Daknam op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Daknam
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Daknam verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!