Olen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Olen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Op basis van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees jij praktische toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Olen!

zonnepanelen installateur 2250
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieAntwerpen
GemeenteOlen
Postcode22500
Gasverbruik22.280 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€172,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Olen mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Olen. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Olen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Olen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5000), dan is het belastingvoordeel al gauw €620. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Olen variëren tussen de €4700 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 3030 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €757,50 (prijs mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Olen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3425 – €4500€410
2309011€5250 – €5700€675
3347014€6100 – €6175€725
4402017€6500 – €6700€920
5439019€7100 – €7275€1020
6517022€7600 – €8050€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Olen lees jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Olen bedraagt 3540 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig zo’n 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1925 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Bijna alle consumenten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Olen?

Voor de installatie van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-olen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Olen vergelijken? Via de uitleg die hierna komt vergelijk je vandaag nog een erkende installateur in je woonplaats. Diverse adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Definieer de aard van het huis. Het soort woning (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn van groot belang. Selecteer ook een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Olen.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  In een week volgen er offertes van experts uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar let ook op relevante keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Olen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Olen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Olen een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!