Bra

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Bra? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de steeds gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van onze vergelijker vind jij actuele adviezen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Bra!

zonnepanelen installateur 4990
 • Lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLuik
GemeenteLierneux
Postcode49900
Gasverbruik20.320 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€164,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bra juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be lees je de spelregels in de gemeente Lierneux. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Lierneux zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Bra
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5040), dan loopt het voordeel al gauw op tot €625. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Bra liggen tussen om en nabij de €4200 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 2740 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (prijs juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Bra kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117706€3625 – €4350€390
2305011€5050 – €5750€650
3354015€6075 – €6225€775
4385016€6525 – €6800€910
5466019€6975 – €7250€1030
6505021€7500 – €7975€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Wegens de zonnepanelencheck Bra bekijk je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bra is 3560 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2950 kWh zijn dat er 12, en voor 3850 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Veel mensen installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Bra?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bra

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Bra vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan tref jij binnen enkele minuten een professionele vakspecialist in je postcodegebied. Verscheidene installateurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de tarieven. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. Het type dak (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Bra.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Dan is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Nadien ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (denk aan VDE keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bra op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Bra
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Bra een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!