Wanne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Wanne? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. het zonnepanelen-systeem wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door o.a. de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van onze website vind jij uitgebreide adviezen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Wanne!

zonnepanelen installateur 4980
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Goed voor het milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLuik
GemeenteTrois-Ponts
Postcode49800
Gasverbruik20.250 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€163,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wanne juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Trois-Ponts. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Trois-Ponts zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wanne
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4970), dan profiteer je al van een korting van zo’n €616. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wanne zitten vaak tussen de €4800 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert pak ‘m beet 3080 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en/of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €770,00 (vergoeding juli 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Wanne bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3675 – €4300€380
2298012€5100 – €5775€575
3355016€5925 – €6175€750
4411016€6325 – €6850€940
5433019€7100 – €7225€1020
6499022€7675 – €7825€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Wanne achterhaal jij of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wanne is 3525 kWh. Hiervoor zijn benodigd zo’n 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3925 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de consumenten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Wanne?

Voor het leggen van panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wanne

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Wanne vergelijken? Met behulp van het advies hieronder tref je zonder problemen een erkende aanbieder in jouw eigen buurt. Diverse installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer duidelijk het huis. Het genre woning (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Wanne.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap versturen ze de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen volgen er offertes van experts die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (zoals TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wanne op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Wanne
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wanne een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!