Libin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Libin? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en hebben een prima rendement. Met de investering in zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be tref je actuele adviezen over zonnepanelen kopen in Libin!

zonnepanelen installateur 6890
 • Lagere energiekost.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLuxemburg
GemeenteLibin
Postcode68900
Gasverbruik21.510 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€165,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Libin mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Libin. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Libin zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Libin
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4480), dan loopt het voordeel al gauw op tot €555. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 5 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Libin zitten vaak tussen de €5300 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa ongeveer 2980 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €745,00 (prijspeil mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Libin bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3450 – €4300€400
2284013€5150 – €5750€575
3336016€5975 – €6200€850
4410018€6400 – €6625€930
5462020€6925 – €7200€1000
6508023€7600 – €8075€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Libin lees jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Libin bedraagt 3355 kWh. Dat staat gelijk aan circa 11 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 2000 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh gaan we uit van 11, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De gemiddelde mensen kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook vind je dunne-film panelen. Dit type panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Libin?

Voor het laten leggen van PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-libin

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Libin vergelijken? Via het onderstaande stappenplan zoek je in een zeer korte periode een betrouwbare expert in jouw streek. Het merendeel van de aanbieders bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets het type woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Libin.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Hierdoor weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgen er offertes van adviseurs uit de omgeving. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar bekijk ook certificering (bijv. RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Libin op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Libin
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Libin een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente