Smuid

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Smuid? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Door middel van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens de dalende prijzen van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met onze vergelijker doorzoek jij omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Smuid!

zonnepanelen installateur 6890
 • Lagere energiekost.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLuxemburg
GemeenteLibin
Postcode68900
Gasverbruik21.050 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€164,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Smuid juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je wat de regels zijn in de gemeente Libin. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Libin kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Smuid
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4770), dan pak je al snel €591. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Smuid variëren tussen de €5100 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in zo’n 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €715,00 (tarief juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Smuid bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117608€3650 – €4375€380
2292012€5150 – €5600€600
3324016€5900 – €6175€800
4387017€6550 – €6700€920
5437020€7100 – €7300€1030
6506023€7625 – €8025€1110

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Smuid tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Smuid is 3425 kWh. Dit kan je zelf genereren met pakweg 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 2000 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder vind je dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Smuid?

Tijdens de montage van zonnepanelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-smuid

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Smuid vergelijken? Geholpen door het advies hieronder vergelijk je moeiteloos een deskundige installateur in jouw omgeving. Verscheidene monteurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het type woning (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Smuid.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar houd ook rekening met certificering (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Smuid op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Smuid
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Smuid een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!