Heverlee

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Heverlee? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en winstgevend. Middels de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels onze website tref jij omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Heverlee!

zonnepanelen installateur 3001
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLeuven
Postcode30010
Gasverbruik21.750 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€171,06

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Heverlee mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek je de spelregels in de gemeente Leuven. Is dit voor jou onduidelijk? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Leuven zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Heverlee
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4470), dan is het belastingvoordeel al gauw €554. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Heverlee liggen tussen om en nabij de €4800 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in grofweg 2730 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Eneco en/of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €682,50 (tarieven mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Heverlee kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117407€3675 – €4500€440
2306012€5050 – €5800€500
3327015€6075 – €6200€800
4416016€6325 – €6650€900
5465019€7000 – €7200€1000
6519021€7550 – €7800€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Heverlee check jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heverlee is 3575 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2925 kWh zijn dat er 12, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. De doorsnee mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Heverlee?

Voor het leggen van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heverlee

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Heverlee vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt heb je in een zeer korte periode een deskundige vakspecialist in je postcodegebied. Verschillende leveranciers beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het genre dak (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Heverlee.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar check ook op certificering (zoals IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Heverlee op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Heverlee
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Heverlee een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!