Wijgmaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Wijgmaal? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Middels de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Omwille van gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van onze website vind je toepasbare gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Wijgmaal!

zonnepanelen installateur 3018
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLeuven
Postcode30180
Gasverbruik21.780 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€171,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wijgmaal mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Leuven. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Leuven bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wijgmaal
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4500), dan bedraagt het voordeel al snel €558. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim vele tienduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Wijgmaal variëren tussen de €4700 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa grofweg 2760 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco of Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €690,00 (prijspeil mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Wijgmaal bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118506€3675 – €4250€380
2309013€5200 – €5775€600
3336014€5900 – €6200€725
4414017€6350 – €6850€920
5466019€6900 – €7125€970
6490021€7400 – €8125€1060

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Wijgmaal tref je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wijgmaal is 3590 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 10 panelen van 325 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1825 kWh gaat het om 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3875 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de klanten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Wijgmaal?

Voor het leggen van zonnepanelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wijgmaal

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Wijgmaal vergelijken? Middels onderstaande tips vind jij moeiteloos een goede installateur in jouw eigen buurt. Sommige aanbieders bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het type dak (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Wijgmaal.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wijgmaal op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Wijgmaal
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wijgmaal een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!