Gellik

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Gellik? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en besparen je geld. Door middel van het zonnepanelen-systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Als gevolg van gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Middels onze vergelijker check je accurate informatie over zonnepanelen kopen in Gellik!

zonnepanelen installateur 3620
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLimburg
GemeenteLanaken
Postcode36200
Gasverbruik23.870 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€176,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Gellik mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Lanaken. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Lanaken zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Gellik
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4340), dan pak je al snel €538. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil ontvang je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Gellik schommelen tussen de €5400 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in om en nabij 2800 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of Powerpeers betaal je hiervoor wel €700,00 (tarieven mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Gellik kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht check jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117906€3400 – €4350€440
2276012€5175 – €5650€525
3326015€6025 – €6175€700
4403017€6500 – €6725€910
5430020€6925 – €7250€1030
6509021€7500 – €8050€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Gellik bekijk jij de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gellik bedraagt 3435 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2950 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3900 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Gellik?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gellik

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Gellik vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs kies je in een zeer korte periode een goede vakspecialist in je postcodegebied. Tal van bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijs. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets de aard van het huis. De dak-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De expert voorziet jou dan van actueel zonnepanelen advies in Gellik.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn naam, telefoonnummer en e-mailadres. Dan weten wij ook hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste verzenden zij de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar check ook eventuele keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, CE-keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gellik op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Gellik
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gellik een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!