Lanaken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Lanaken? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. D.m.v. zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de lagere prijs van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van deze pagina check je omvangrijke adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Lanaken!

zonnepanelen installateur 3620
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLimburg
GemeenteLanaken
Postcode36200
Gasverbruik22.980 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€176,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lanaken mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Lanaken. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Lanaken is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Lanaken
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4950), dan is het voordeel al snel €614. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden huishoudens hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Lanaken liggen tussen de €5300 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2910 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco of NLE betaal je hiervoor wel €727,50 (kosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Lanaken is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119308€3525 – €4200€420
2303013€5200 – €5825€650
3324014€6025 – €6075€850
4399018€6500 – €6650€920
5456020€7100 – €7300€980
6512021€7650 – €8200€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Lanaken achterhaal je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lanaken bedraagt 3590 kWh. Dat staat gelijk aan circa 11 panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste mensen installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook vinden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lanaken?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lanaken

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Lanaken vergelijken? Door middel van onderstaande tips heb jij in een zeer korte periode een deskundige vakman in jouw omgeving. Verschillende installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de eigenschappen van de woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist biedt zo actueel zonnepanelen advies in Lanaken.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Als laatste ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven uit de regio. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar let ook op certificering (denk aan ISO certificaat, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lanaken op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Lanaken
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lanaken een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente