Rekem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Rekem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Gebruikmakend van de zonnepanelen van tegenwoordig kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Vanwege de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be lees je uitgebreide gegevens m.b.t. zonnepanelen kopen in Rekem!

zonnepanelen installateur 3621
 • Direct lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteLanaken
Postcode36210
Gasverbruik23.900 kWh
Stroomverbruik kWh3450 kWh
Gemiddelde energierekening€177,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Rekem mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Lanaken. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Lanaken bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Rekem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren heel voordelig een krediet kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4370), dan is het belastingvoordeel al gauw €542. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met 6 procent rente. Niet alleen gunstig voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Rekem zitten vaak tussen de €5300 en €6400 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen wekt op pakweg 2830 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (tarief mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Rekem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118208€3475 – €4450€390
2285012€5075 – €5675€525
3356014€6050 – €6175€775
4405016€6475 – €6725€950
5443020€7100 – €7175€980
6504021€7600 – €7850€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Rekem tref je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rekem is 3450 kWh. Dit kan je zelf genereren met grofweg 10 pv-panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 2825 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Rekem?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rekem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Rekem vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten vind je zonder problemen een uitstekende leverancier in jouw streek. Sommige leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen het tarief. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets de aard van de woning. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Rekem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Vandaar weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (zoals bijv. Recyclage, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Rekem op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Rekem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rekem een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!