Neerharen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Neerharen? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en men kan er flink door besparen. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Vanwege de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door deze pagina lees je accurate informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Neerharen!

zonnepanelen installateur 3620
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLimburg
GemeenteLanaken
Postcode36200
Gasverbruik23.880 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€176,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Neerharen mei 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Lanaken. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Lanaken zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Neerharen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4350), dan is jouw winst al gauw €539. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Neerharen komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa om en nabij 2810 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Delta en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €702,50 (prijs mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Neerharen bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117408€3600 – €4225€420
2306012€5175 – €5725€675
3337015€5975 – €6175€750
4401018€6525 – €6825€880
5462019€7050 – €7125€970
6505023€7650 – €8175€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Neerharen lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Neerharen bedraagt 3440 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1975 kWh zijn dat er 7, voor 2875 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3950 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De meeste huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Neerharen?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-neerharen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Neerharen vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs kies jij zonder problemen een deskundige monteur in je postcodegebied. Verscheidene monteurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer expliciet jouw woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Kies tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Neerharen.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar weten wij ook hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. IEC keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Neerharen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Neerharen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Neerharen een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!