Heusden-Zolder

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Heusden-Zolder? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en leveren ook nog eens euro’s op. Via de zonnepanelen van tegenwoordig wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Aan de hand van onze tool vind jij accurate adviezen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Heusden-Zolder!

zonnepanelen installateur 3550
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieLimburg
GemeenteHeusden-Zolder
Postcode35500
Gasverbruik22.920 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€175,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Heusden-Zolder juni 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Heusden-Zolder. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Heusden-Zolder zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Heusden-Zolder
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4890), dan is jouw winst al gauw €606. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden woningen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Heusden-Zolder zitten vaak tussen de €4900 en €6800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op ongeveer 2850 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €712,50 (prijspeil juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Heusden-Zolder is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel tref je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117106€3400 – €4425€400
2280013€5200 – €5850€550
3345016€6075 – €6075€875
4390017€6550 – €6850€940
5436020€7075 – €7200€980
6497021€7650 – €7950€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Heusden-Zolder check je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heusden-Zolder bedraagt 3560 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1975 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle woningbezitters installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Heusden-Zolder?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heusden-zolder

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Heusden-Zolder vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten heb je zonder problemen een uitstekende specialist in jouw streek. Het merendeel van de specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer de aard van het huis. Het soort dak (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Heusden-Zolder.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij ook hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Heusden-Zolder op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Heusden-Zolder
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Heusden-Zolder een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente