Tihange

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Tihange? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Door gebruik te maken van de nieuwste zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Vanwege de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker vind jij actuele gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Tihange!

zonnepanelen installateur 4500
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLuik
GemeenteHuy
Postcode45000
Gasverbruik22.870 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€172,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Tihange juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Huy. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Huy zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Tihange
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4340), dan is het belastingvoordeel al gauw €538. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al ruim enkele honderdduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Tihange fluctueren tussen de €4800 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor zo’n 2930 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €732,50 (vergoeding juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Tihange bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119006€3400 – €4325€380
2272011€5050 – €5600€675
3350015€6000 – €6025€850
4385016€6350 – €6600€920
5433020€7100 – €7275€990
6494023€7675 – €8025€1110

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Tihange bekijk je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tihange bedraagt 3435 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 10 panelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3950 kWh zijn dat 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de bewoners verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Tihange?

Voor PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tihange

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Tihange vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten zoek jij vandaag nog een deskundige installateur in jouw streek. Sommige specialisten hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het soort dak (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn relevant. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Tihange.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en uw huidige mailadres. Zo is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Daaropvolgend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een week ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit de regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar houd ook rekening met certificering (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Tihange op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Tihange
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Tihange een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!