Ben-Ahin

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Ben-Ahin? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van zonnepanelen bij je huis wek je zelf energie op uit de zon. Mede door dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? D.m.v. deze website check jij bruikbare info m.b.t. zonnepanelen kopen in Ben-Ahin!

zonnepanelen installateur 4500
 • Snelle terugverdientijd.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLuik
GemeenteHuy
Postcode45000
Gasverbruik22.860 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€172,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ben-Ahin april 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Huy. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Huy kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ben-Ahin
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Deze groene leningen waarmee huishoudens met een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan is het voordeel al snel €537. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al ruim vele tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ben-Ahin liggen tussen de €4900 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in om en nabij 2920 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice en Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €730,00 (prijs april 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Ben-Ahin is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120506€3700 – €4300€380
2288013€5200 – €5900€675
3343016€6100 – €6175€875
4407017€6475 – €6750€880
5467020€7000 – €7200€960
6517023€7575 – €8125€1040

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Ben-Ahin achterhaal jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ben-Ahin is 3430 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 10 pv-panelen van 290 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 2000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3800 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Veel klanten bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Ben-Ahin?

Puur voor panelen op een woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ben-ahin

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Ben-Ahin vergelijken? Met het advies hieronder tref je in enkele stappen een uitstekende specialist in jouw omgeving. Sommige aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo specifiek mogelijk het huis. Het type huis (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Ben-Ahin.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: naam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Daardoor weten we hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Als laatste ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar let ook op certificering (zoals VDE keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ben-Ahin op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ben-Ahin
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ben-Ahin een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!