Gits

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Gits? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Gezien de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij onze website bekijk jij accurate adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Gits!

zonnepanelen installateur 8830
 • Structureel lagere energiekost.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHooglede
Postcode88300
Gasverbruik23.120 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€176,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Gits september 2023

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be doorzoek jij de spelregels in de gemeente Hooglede. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Hooglede zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Gits
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4590), dan loopt het voordeel al gauw op tot €569. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Gits zitten vaak tussen de €4800 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor zo’n 2880 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €720,00 (kosten september 2023). Door goedkope zonnepanelen in Gits kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119108€3575 – €4425€380
2292012€5050 – €5700€575
3339014€5900 – €6250€750
4381018€6425 – €6800€950
5449020€7075 – €7250€960
6512021€7650 – €8150€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Gits bekijk je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gits bedraagt 3560 kWh. Dat staat gelijk aan pak ‘m beet 10 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2975 kWh zijn dat er 11, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen veel minder op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Gits?

Bij het installeren van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gits

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Gits vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder tref jij zonder problemen een uitstekende aanbieder in je woonplaats. Diverse aanbieders bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de aanschafprijzen. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf duidelijk de woning. De dak-categorie (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Gits.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Gits op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Gits
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gits een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!