Athis

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Athis? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en heb je razendsnel terugverdiend. Via de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van deze pagina doorzoek jij toepasbare raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Athis!

zonnepanelen installateur 7387
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteHonnelles
Postcode73870
Gasverbruik21.950 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€167,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Athis juli 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Honnelles. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Honnelles is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Athis
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten met een interessante rente een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4670), dan bedraagt het voordeel al snel €579. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 5% rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Athis fluctueren tussen de €4500 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor om en nabij 3040 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €760,00 (prijs juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Athis kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120007€3600 – €4275€400
2290012€5150 – €5825€525
3345014€6000 – €6225€875
4403016€6350 – €6675€910
5451019€6975 – €7275€960
6507021€7500 – €7975€1110

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Athis check je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Athis is 3375 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1925 kWh gaat het om 8, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De doorsnee bewoners prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Athis?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-athis

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Athis vergelijken? Met het advies hieronder kies je in korte tijd een goede expert in jouw streek. Veel leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Detailleer expliciet het huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Athis.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. We vragen om je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Vervolgens verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar check ook op de benodigde certificaten (zoals bijv. TÜV keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dak te klein voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Athis op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Athis
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Athis een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!