Bolland

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Bolland? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? D.m.v. onze vergelijker lees je uitgebreide toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Bolland!

zonnepanelen installateur 4653
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLuik
GemeenteHerve
Postcode46530
Gasverbruik23.510 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€175,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Bolland april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Herve. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Herve zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Bolland
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra goedkoop een groene lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4980), dan is het belastingvoordeel al gauw €617. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Bolland schommelen tussen de €5200 en €5600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen genereert pakweg 2750 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €687,50 (prijs april 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Bolland kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118807€3700 – €4325€380
2300012€5150 – €5850€500
3352014€5900 – €6225€825
4416018€6300 – €6800€880
5431019€7100 – €7300€990
6506022€7625 – €8200€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Bolland tref jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bolland bedraagt 3455 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh moet je rekenen op 7, voor 2900 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3850 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Meer dan 50% van de mensen bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Bolland?

Voor de installatie van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bolland

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Bolland vergelijken? Dankzij onze stappenplan vergelijk je vandaag nog een uitmuntende installateur in jouw omgeving. Een aantal bedrijven hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf de aard van het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Bolland.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste zenden zij de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In een week volgen er offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Bolland op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Bolland
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Bolland een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!